Het Sollicitatiegesprek

De voorbereiding.

Doe je research over het bedrijf, de functie en de persoon met wie je het gesprek gaat hebben. Zorg er voor dat je weet wat het bedrijf inhoudt en waar ze voor staan. Onderzoek de functie en wat deze inhoudt. Kijk goed naar de eisen en bekijk waar de recruiter de nadruk op heeft proberen te leggen. Vaak kun je dit zien door het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Als laatste is het belangrijk dat je de persoon met wie je het gesprek gaat hebben opzoekt op internet. Meestal staat de naam van de persoon in de uitnodiging of bij de vacature. Google deze persoon of kijk op sites als LinkedIn. Op deze manier weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

Daarnaast kun je je ook voorbereiden op het gesprek door mogelijke vragen alvast te beantwoorden voor jezelf. Zo sta je tijdens het gesprek niet met een mond vol tanden. Voor veelvoorkomende vragen kun je hier klikken.

Hoe zorg ik voor een goede eerste indruk?

Tijd voor het gesprek. Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je op tijd komt (maar zeker niet te vroeg). Te laat komen zorgt al voor minpunten in de meeste gevallen. Doe research naar hoe lang het reizen is en reken altijd minstens 5 tot 10 minuten extra zodat je zeker weet dat je op tijd gaat zijn.

Ten tweede, weet met wie je een gesprek hebt. Wees voorbereid wanneer je naar het gesprek toekomt. Zorg er voor dat je ook echt gemotiveerd en enthousiast overkomt en alsof je je research hebt gedaan. Een goede eerste indruk is essentieel voor een geslaagd sollicitatiegesprek. Straal zelfvertrouwen uit, ook als je dit stiekem niet hebt. Geef een goede stevige handdruk, glimlach en sta op om jezelf voor te stellen. Zorg ervoor dat je duidelijk praat en je iedereen die je ontmoet een hand geeft en jezelf voorstelt. Zo begin jij je sollicitatiegesprek op de beste manier.

Tijdens het gesprek.

Neem een actieve houding aan tijdens het gesprek. Laat zien dat je enthousiast bent over de vacature en kijk de mensen met wie jij je sollicitatiegesprek hebt in de ogen aan. Wanneer je onderuitgezakt zit en ongeïnteresseerd overkomt is de kans klein dat werkgevers je graag willen bij hun bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk dat je er voor zorgt dat jij niet alleen aan het woord bent. De recruiter zal ook vragen voor jou hebben en andere dingen te vertellen hebben, dus zorg ervoor dat je mensen laat uitpraten.

Na het gesprek.

 Na het gesprek neem je vriendelijk afscheid en zeg je dat je graag van ze hoort.